Les diferents opcions a l’hora de modificar l’aparença d’un tema de WordPress
12 de juny de 2016
El sistema de gestió de fulles d’estil amb WordPress funciona únicament amb els estils que es declaren dins del propi tema. És a dir, per canviar l’aspecte d’alguna part del web o d’algun element haurem de localitzar els fitxers CSS dins del directori del nostre tema. Només hi ha una excepció: quan el que volem modificar forma part d’un plugin que no incorpora el propi tema i que, per tant, hem instal·lat nosaltres. En aquest cas haurem de localitzar el selector per modificar la seva propietat al directori plugins/nomdelplugin
L’actualització del nostre tema ens pot fer perdre totes les modificacions
Hem de tindre en compte que si el tema del nostre web és de pagament aquest de tant en tant es pot actualitzar. Els desenvolupadors de temes van treien actualitzacions dels seus temes fent-los millors tant en motor (programació) com amb usabilitat per a l’administrador i els visitants web, seguretat, etc. Per tant, quan actualitzem el nostre tema es fan modificacions a certs fitxers entre els quals estan les fulles d’estil, per tant l’aspecte del nostre web tornarà a ser com el del tema original i haurem perdut tota la feina realitzada.
Per evitar aquest greu inconvenient tenim diferents opcions de treballar els estils (CSS) i estructura (PHP). Totes són vàlides , unes més senzilles tècnicament i d’altres més elaborades, totes amb els seus pros i contres.
La opció de treballar amb un plugin: Simple Custom CSS.
La primera opció a plantejar és el plugin Simple Custom CSS. Tant fàcil com anar a Extensions (plugins) i clickar a Afegeix. Posem el nom del plugin a Cerca extensions i pressionem enter perquè el busqui. Directament dels resultats el podem instal·lar i després activar.
Per poder començar a crear el nostre CSS anem a Aparença- Custom CSS.
Com podeu comprovar la principal virtut és que és molt senzill d’implementar.
Els inconvenients és que no podem modificar cap fitxer de php i per tant fer modificacions a l’estructura. D’altra banda tindre present que sempre serem dependents d’un plugin, això no és greu però … cal tindre-ho en compte.
La millor solució és treballar amb temes fill (child themes)
Desenvolupar el nostre web basat amb un tema fill (child theme) és sens dubte la solució més “professional” perquè podrem treballar tranquil·lament fent les modificacions pertinents sense “el temor” a perdre-ho amb una actualització. També ens permet desenvolupar d’una manera més clara ja que només treballem amb el directori on estan allotjats els fitxers del tema fill.
El sistema de funcionament d’un tema fill és molt fàcil: el tema principal està al seu directori, i el tema fill està al seu directori. En el moment en que activem que el tema del nostre web és el tema fill el nostre WordPress buscarà els fitxers a la carpeta del tema fill i el que no trobi i li resulti necessari per una correcte visualització ho busca a la carpeta pare. I ja està! Tota la programació nova a la carpeta fill, però només la nova. No copiïs tot el CSS i PHP innecessàriament ja que ralentitzarà el web i et resultarà més tediós fer modificacions posteriors perque tindràs que buscar entre molt més codi del que realment és necessari.
La majoria dels temes de compra disposen de tema fill així que aleshores és molt fàcil, haurem de copiar els dos temes al nostre servidor, dins de la carpeta themes i desde el backend els podrem configurar i activar.
Si pel contrari no disposem de tema fill us recomano consultar algun tutorial de creació de temes fill. No és tècnicament complex, el secret és trobar una bona guia.
Crear un tema fill sense “picar” una sola línia de codi.
El plugin Child Theme Configurator ens permetrà crear temes fills sense “picar” una sola línia de codi.
A més a més després té una interfície per treballar els estils, etc.
Tinguem en compte per això que no deixar de ser un plugin que recarrega el nostre web, en tot cas sempre es poden fer les comprovacions pertinents amb el test de velocitat de Google o el de GT Metrics.
La meva opinió, una més
Bé, és molt probable que hi hagin més sistemes de gestió d’estils de temes de WordPress però el que està clar és que el millor sistema és treballar amb temes fills. Conèixer eines tant versàtils com Simple Custom CSS ens pot anar molt bé en un moment donat desenvolupant un projecte. És un dels “meus plugins” de sempre, a tindre en compte.
I si tot i així decidiu treballar directament amb el tema “principal” una bona recomanació és tindre còpies de seguretat ja que en alguns casos depenent de la configuració de les actualitzacions pot donar-se el cas de que s’executi automàticament l’actualització del WordPress i del tema i es perdin les modificacions que es van fer.
Aquesta és la meva opinió, una més, si vols deixar tu la teva doncs serà genial!