La nova versió de WordPress 4.5 ja està disponible

30 d'abril de 2016

Ja està disponible la nova versió 4.5 de WordPress. Ha estat batejada amb el nom de “Coleman” en honor al saxofonista de jazz Coleman Hawkins, considerat un dels grans de la història del jazz.

Aquesta nova versió ja es pot descarregar des de l’escriptori del teu WordPress. Es tracta d’una actualització important ja que és un canvi de versió, així que es recomana fer una còpia de seguretat dels fitxers i la base de dades.

El manteniment del teu WordPress és important no deixar-lo de costat i estar al dia de totes les actualitzacions, de la mateixa manera que succeeix amb els plugins.

La velocitat de descàrrega millora  considerablement en els dispositius mòbils amb aquesta versió de WordPress

Aquestes són unes quantes de les novetats que incorpora la nova versió:

 • Millores en el sistema de càrrega de pàgines en dispositius mòbils, és a dir, ara el temps de descàrrega és més ràpid desde el mòbil o la tablet perquè optimitza el contingut. Aquesta tecnologia s’anomena AMP (Accelerated Mobile Pages)
 • Millora la seguretat del nostre WordPress
 • L’editor de text ofereix noves eines com canviar el color d’un text o l’edició de vincles. Ara és més senzill formatjar i editar contingut de text.
 • Des de la vista de personalitzar es pot fer una previsualització del lloc web amb dispositius mòbils (web responsive)
 • La moderació de comentaris és més ràpida ja que ofereix un nou botó per aprovar, rebutjar o marcar com a spam
 • Optimitza millor les imatges i per tant millora la velocitat de la pàgina..
 • Permet autentificar-se (login) utilitzant l’adreça de correu electrònic
 • Ofereix un nova eina per retallar imatges des de la Biblioteca de Medis

També ofereix un seguit de millores al seu motor, com el redimensionament d’imatges. Aconseguim que es carreguin un 50% més ràpides sense perdre qualitat d’imatge. Una gran novetat ja millora considerablement la velocitat de descàrrega de la pàgina.

Finalment mencionar que la resta de millores sobre el codi fan que millori la compatibilitat entre navegadors, versions actualitzades de biblioteques de programació com  jQuery 1.12.3, jQuery Migrate 1.4.0, Backbone 1.2.3 y Underscore 1.8.3

El procés més senzill per executar l’actualització

Per actualitzar a la nova versió haurem de seguir el següent procés:

 • Realitzar una còpia de seguretat de fitxers i base de dades. Els fitxers els podem copiar mitjançant un programa de protocol transferència de fitxers (FTP) o connectant-nos al nostre servei d’allotjament i utilitzar algun dels sistemes de gestió de fitxers que disposin. Per realitzar còpia de la base de dades ens haurem de connectar al servidor on està allotjada (mySQL). Aquesta part és una mica tècnica així que si tenim dubtes de com fer-ho sempre podem preguntar-ho al nostre proveïdor d’allotjament web (hosting). Aquest primer pas no és obligatori però si recomanable per si sorgeix algun problema durant l’actualització.
 • Una vegada ja tenim les còpies fetes desde l’escriptori del nostre WordPress accedim a actualitzacions i només haurem de  clickar a actualitzar WordPress. El procés dura uns minuts, és molt important no tancar la pàgina en aquell moment ja que es podria interrompre el procés d’actualització deixant no operatiu el nostre lloc web.

actualitzar-wp

 • Una vegada ja està instal·lat apareixerà una pantalla de benvinguda a la nova versió amb les novetats, etc.
 • Això és tot, com diu l’instal·lador de WordPress: Esperaves alguna cosa més? Sento decepcionar-te 😉

És recomanable comprovar la compatibilitat de la nova versió de WordPress amb els plugins de temes comprats.

Recentment a partir de que va sorgir l’actualització s’han donat casos d’errors en alguns WordPress. Després de ser actualitzats el web ha quedat trencat amb errors de codi. Això és degut a plugins de pagament que ja venen incorporats en el nostre tema, com per exemple el Visual Composer i que no són compatibles si no s’actualitzen amb la nostre versió de WordPress.

Què vol dir tot això?
Quan decidim fer el nostre web amb WordPress necessitem un xassís per al nostre motor, l’aparença del web, és el que s’anomenen temes (o no del tot ben dit plantilles). Aquests temes poden ser: gratuïts, creats per nosaltres mateixos basant-nos en un disseny propi (en aquest cas comptem amb un bon pressupost) o de compra.

Bé, al comprar un tema (que és la gran majoria dels casos) a un proveïdor com pot ser Themeforest a vegades aquest tema porta incorporat un plugin per construir pàgines de manera molt senzilla (del tipus arrastrar i deixar anar) que es diu Visual Composer. Aquest plugin és de pagament i costa al voltant de 35$. En canvi el meu tema costa uns 59$ amb plugin inclòs, l’oferta és molt bona (tema + plugin = 59$) però té un petit inconvenient: el plugin de compra que porta incorporat a vegades només té la llicència vigent i quan s’ha d’actualitzar aleshores toca adquirir la llicència corresponent.

Si no el podem actualitzar perquè no tenim llicència i és incompatible amb la nova versió de WordPress només ens quedaran dues opcions: o tirar enrere la versió de WordPress (no recomanable) o comprar una llicència de Visual Composer i solucionar la incompatibilitat. Si decidim desactivar el plugin les pàgines no es mostraran correctament perquè necessiten que el plugin estigui activat i, evidentment, funcionant correctament amb la versió de WordPress que hi hagi instal·lada.

La recent versió 4.5.1 corregeix els pocs errors de la primera versió de la nissaga “Coleman”

Aquesta primera versió ha tingut unes poques errades, per exemple una que trencava els WordPress amb el tema actiu Twenty Eleven, així que en pocs dies ja va sortir la versió 4.5.1

De fet, hi ha teories que recomanen no actualitzar el WordPress fins que no surt la primera versió de la sèrie, en aquest cas seria la 4.5.1.

Bé, això ja ha succeït així que ja no hi ha excuses per mantindre a la última versió el vostre WordPress i els plugins que hi hagin instal·lats.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail